Poradenské pastorační služby

Poradenské pastorační služby

Farářem či dalšími pastoračními spolupracovníky jsou ve farnosti nabízeny tyto pastoračně-poradenské služby:

  • Duchovní doprovázení: Pravidelné setkávání (zpravidla 1x za měsíc) doprovázejícího s doprovázeným, jehož cílem je podpora rozvoje zdravého a hlubokého vztahu s Bohem a podpora rozvoje osobního života v síle tohoto vztahu. K takovémuto pravidelnému doprovázení mohou doprovázený s doprovázejícím dospět např. po několikeré plodné zkušenosti příležitostného pastoračního či zpovědního rozhovoru. Jako inspiraci k takovémuto rozhovoru lze doporučit např. text Otázky k sebepoznání. Podrobněji viz sekce Spiritualita a formace - Duchovní doprovázení.
  • Pastorační doprovázení: Pravidelné setkávání (zpravidla 1x za měsíc či dva) někoho zapojeného v konkrétní křesťanské službě s pastoračním průvodcem zaměřené na podporu dotyčného v jeho službě a na zdravé propojení této služby s osobním životem z víry.
  • Pastorační rozhovor: Příležitostný rozhovor o osobním životě z víry či o křesťanské službě a o jakýchkoli otázkách s tím spojených, často spojený s osobní žehnací modlitbou či s modlitbou za vnitřní uzdravení. S takovýmto rozhovorem může být někdy spojená pomoc při duchovním rozlišování, při volbě osobního životního povolání, při závažných životních krocích apod.
  • Zpovědní rozhovor: Slavení svátosti smíření lze někdy dle potřeby spojit s duchovním doprovázením či pastoračním - zpovědním - rozhovorem. V těchto případech je třeba se s knězem na čas a místo slavení domluvit individuálně (kněz vám v tom rád vyhoví, viz Kontakt) a pro delší rozhovory v rámci svátosti nevyužívat běžné zpovědní časy (30 až 10 min. před mší svatou) nebo při kajících bohoslužbách v adventě či postě.
  • Katechumenátní doprovázení: Katechumenátní doprovázení je doprovázení jednotlivců či skupin při jejich přípravě na iniciační svátosti (křestbiřmování a slavení eucharistie) v dospělosti, případně na obnovu života z těchto svátostí po mnoha letech. Kromě společných katechezí (viz Příprava dospělých ke svátostem v rámci Křesťanského vzdělávání) se často toto doprovázení děje i formou setkávání ve dvojici k osobním rozhovorům (na základě předchozí osobní domluvy s knězem - viz Kontakt).
  • Příprava na svátosti: Pastoračně-poradenskou službou je i příprava snoubenců na křesťanské manželství či příprava na křest dítěte, během kterých se kněz či další pastorační spolupracovníci s dotyčnými setkávají k osobnímu či skupinovému pastoračnímu rozhovoru.
  • Žehnací modlitby: Osobní přímluvná modlitba, připravená osobním rozhovorem či společnou adorací nebo modlitbou ve skupině, zaměřená na otevření se Božímu požehnání v různých důležitých oblastech našeho života a služby. Příležitost k těmto žehnacím modlitbám je ve farnosti především hodinu před páteční bohoslužbou a v rámci různých duchovních seminářů.
  • Modlitba za uzdravení: Modlitbou za vnitřní uzdravení je osobní přímluvná modlitba, připravená osobním rozhovorem či společnou adorací nebo modlitbou ve skupině, zaměřená na otevření se Božímu uzdravení v oblasti našich vnitřních zranění, negativních vzpomínek, negativních duchovních vazeb či neodpuštění. I v rámci přípravy na pomazání nemocných je vhodné využít příležitosti ke hlubšímu osobnímu rozhovoru o víře, případně spojenému s modlitbou i za vnější, fyzické uzdravení (opět je třeba předchozí osobní domluvy s knězem - viz Kontakt).
  • Pastorační návštěvy: Jakýkoli z výše zmíněných druhů pastoračních rozhovorů se může uskutečnit v prostorách fary nebo kostela, avšak často je k tomu vhodnější či praktičtější příležitost přímo doma u dotyčného. Kněží či další pastorační spolupracovníci jsou dle svých možností k takovýmto pastoračním návštěvám připraveni a rádi k nim přijmou vaše pozvání (předchozí osobní domluva- viz Kontakt).

Příležitosti k těmto a dalším podobným pastoračním rozhovorům či službám nejsou u nás ve farnosti zatím příliš formalizované. Je možné k tomu využívat např. různé duchovní a formační semináře často spojené s adorací a službou žehnání či osobního rozhovoru. Nejlepším způsobem je však domluvit se na osobní setkání na faře nebo při pastorační návštěvě u vás doma s knězem či pastoračním pracovníkem (viz Kontakt).