Skeptici vítáni aneb když se rozum zeptá

Skeptici vítáni aneb když se rozum zeptá

V naší farnosti jste srdečně vítáni i vy, kteří máte potřebu racionálního zpracování důvodů víry či nevíry, aniž bychom vás za každou cenu snažili přesvědčit o tom, co si máte myslet. Chcete-li, ozvěte se (Kontakty), můžeme zkusit nějakou přátelskou disputaci. Možná se ve všem neshodneme, ale možná se shodneme na tom, že v toho Boha, kterého ve své mysli odmítáte a nejste v něj schopni věřit, nevěříme my také. ;-) A vašimi otázkami pomůžete i nám hledat a možná i nalézat pokusy o odpověď, které nebudou frázovité a laciné, ale které půjdou k jádru věci. 

Prozatím odkazujeme alespoň na několik inspirací:

  • Apologia (pozvání k rozhovoru od Davida Vopřady těm, kdo se zajímají o hlubší reflexi křesťanství v katolickém podání)
  • Dopisy skeptikovy (sbírka 29 dopisů mezi otcem a synem láskyplně spolu diskutujících o mnoha námitkách vůči křesťanství)
  • Hugův katechismus (Hugovy krátké vážně nevážné úvahy na duchovní témata) 
  • Otec Matěj (Hugovy - tedy Matějovy - povídky na téma svátostí)

Ke skepsi patří vždycky trochu humoru či ironie: :-)

A třeba i nám své otázky či námitky napište, možná se pokusíme s nimi diskutovat i na této stránce. A máte-li nějaký zajímavý pramen, který vás zaujal a kde se o otázkách víry racionálně a solidně diskutuje, pošlete nám jej též. 

Děkujeme!