Možnosti online propojení s farností

Možnosti online propojení s farností

online_bible

Základním prostředkem na cestě duchovního zrání je samozřejmě osobní setkání tváří v tvář (což vždy preferujeme). Avšak jsou situace, kdy to není možné (a to vždy respektujeme). Někdy nám prostě brání vnější okolnosti (nemoc, karanténa, péče o druhé, jiné povinnosti). Jindy nám zas něco v nás říká, že bude lepší, když moc nebudeme vystrkovat nos mezi další lidi (prostě potřebujeme tak trochu zůstat "za sloupem"). Ale i tak bychom rádi nahlédli. Aspoň klíčovou dírkou...

Proto se i v naší farnosti snažíme nabídnout způsoby, jak je toto nakouknutí možné. Tady jsou některé z nich (v posledním oddíle pak nabídneme i některé on-line podpory mimo farnost):

  •  
    AUDIO: Poslouchat audiozáznamy především nedělních kázání

    Poslední dobou zpravidla nahráváme nedělní kázání, případně i některé další katecheze či přednášky tematicky související např. s některým z duchovních seminářů. Časem se nám možná podaří zrekonstruovat i starší záznamy z audioarchivu původních webových stránek, momentálně je vám k dispozici vše od roku 2019 včetně a něco i z roku 2018.

    Nenovější nahrávka je vám vždy k dispozici v pravém horním rohu těchto webových stránek, odkud si přes logo (vlnovku) vpravo nahoře můžete rozkliknout celou nabídku na Anchor. Můžete si také do svého mobilu stáhnout podcastové aplikace a tyto nahrávky budete mít vždy po ruce k mobilnímu poslechu. 

    Novinky: Jestliže bude k dispozici nějaká nová nahrávka, někdy na ní upozorníme vložením příspěvku do blogu na těchto stránkách, který bude označen štítkem LIVE & RECORD. Z hlavního menu si tak budete moci jednoduše rozkliknout seznam těchto multimediálních nahrávek (případně i videonahrávek včetně živých přenosů - viz další dvě pole tohoto přehledu: VIDEO a ŽIVÁ VYSÍLÁNÍ).

    Chebská kázání na Anchor řazení dle data (Anchor pro Android)

    Chebská kázání na Spotify řazeno dle data nahrání (Spotify pro Android)

    Poslední kázání na Anchor:

     
  •  
    FOTO a VIDEO: Prohlédnout si fotoalba či videa z vybraných bohoslužeb a akcí

    K dispozici vám jsou dvě fotogalerie (malá a velká), se kterými se nejlépe seznámíte zde:

    Fotodokumentace života a služby chebské farnosti

    Některá videa z různých příležitostí (není jich moc) a především videonahrávky částí bohoslužeb jsou vám k dispozici na našem YouTube kanálu:

    YouTube kanál Řk farnost Cheb

    Pokud budeme vkládat nová videa či připravovat nové přenosy, budeme se na ně snažit upozorňovat příspěvkem vloženým do blogu na těchto webových stránkách, který bude označen štítkem LIVE & RECORD. Z hlavního menu (Blog) si tak budete moci jednoduše rozkliknout seznam těchto multimediálních nahrávek (včetně audionahrávek a nahrávek živých přenosů - viz předchozí a další pole tohoto přehledu: AUDIO a ŽIVÁ VYSÍLÁNÍ). Lepší je ale na to nespoléhat a udělat si ve svém webovém prohlížeči záložku s odkazem přímo na YouTube kanál Řk farnost Cheb (kde si můžete nastavit i upozornění na nové kousky). 

  •  
    ŽIVÁ VYSÍLÁNÍ: Propojit se s námi při domácí bohoslužbě skrze živá vysílání bohoslužeb

    ŽIVÉ PŘENOSY A ZÁZNAMY BOHOSLUŽEB ZDE

    (YouTube kanál Řk farnost Cheb s nabídkou živých přenosů a jejich záznamů)

    Živé přenosy vybraných bohoslužeb (a následně i jejich záznamy) jsou vám k dispozici na našem YouTube kanálu. Zpravidla nabízíme přímé přenosy z nedělních ranních mší od 10:00 v chrámu sv. Mikuláše a Alžběty. Na každý z těchto přenosů se snažíme předem upozornit vložením článku, který je označen štítkem LIVE & RECORD. Z hlavního menu si tak přes položky Články a podřízenou položku LIVE & RECORD můžete jednoduše rozkliknout seznam těchto přenosů (včetně audionahrávek a videonahrávek - viz předchozí dvě pole tohoto přehledu: AUDIO a VIDEO). 

    LIVE & RECORD (odkaz z hlavního menu Články na kategorii s novinkami o živých přenosech a jejich záznamech)

     

    Pro inspiraci ke ztvárnění domácích bohoslužeb podpořených online přenosem doporučujeme:

    Domácí bohoslužby a modlitby v rodině či ve společenství

  •  
    MODLITBA: Propojit se v přímluvné modlitbě, při růženci či semináři

    Nejdůležitějším z "dálkových" či "virtuálních" propojení je vzájemné propojení v modlitbě. Pokud byste se chtěli v modlitbě spojit s naší farností, ve Virtuální kapličce, na kterou připojujeme odkaz níže, máte k dispozici oblasti, za které se momentálně ve farnosti především modlíme. Na mail [email protected] nám můžete zaslat návrh na aktualizaci těchto úmyslů, případně zaslat i svůj osobní úmysl:

    Virtuální kaplička chebské farnosti

    Můžete také zavítat do osobního Posvátného prostoru, kde najdete impulzy pro osobní modlitbu s Písmem.

    Pokud se chcete spojit s celou katolickou církví, mohou vám v tom pomoci stránky Denní modlitby církve.

    Avšak budete-li chtít se modlit také přímo společně s námi, mrkněte se SEM na příležitosti ke společnému slavení bohoslužeb či k setkávání ke společným modlitbám v naší farnosti. Na úmysly vložené do Virtuální kapličky a do Hroznatovy mísy se společně modlíváme především při páteční mši svaté v kapli sv. Jana na faře v Chebu (zimní čas od 17:00, letní čas od 18:00). 

  •  
    ZPRAVODAJ: Nechat si zasílat elektronickou verzi farního Zpravodaje

    Zpravidla měsíčně či jednou za dva měsíce vychází Zpravodaj chebské farnosti, informační a komunikační plátek, který v kostele a na faře rozdáváme za dobrovolný příspěvek v papírové podobě. Na připojeném odkazu vám je k dispozici archiv tohoto Zpravodaje (budeme tam postupně doplňovat starší čísla), kde si můžete Zpravodaj stáhnout k vaší vlastní potřebě či dalšímu sdílení. Pokud byste chtěli Zpravodaj zasílat na váš e-mail jako přílohu, stačí nám napsat (viz kancelar) a my vám jej budeme posílat (časem možná vyrobíme nějaké elegantnější řešení objednávky). 

    Archiv čísel farního Zpravodaje ve formátu .pdf ke stažení 

  •  
    FACEBOOK: Komunikovat s námi přes několik facebookových profilů

    Naše farnost spravuje několik facebookových profilů, na kterých můžete nejen sledovat téma, které vás zvlášť zajímá, ale můžete také vkládat své vlastní příspěvky, komentáře či fotografie. Můžete se také ozvat na osobní profil Petra Hrušky (FCB Petr Hruška). 

    FCB Římskokatolická farnost Cheb

    Základní profil farnosti, zaměřený spíše dovnitř farnosti, kde sdílíme některé zásadní informace týkající se farnosti jako celku. 

    FCB Farní charita Cheb

    Profil Farní charity Cheb zaměřený na sdílení informací a inspirací ze světa podpory lidí v nouzi a spolupráce na této podpoře daleko přes hranice farnosti. 

    FCB Dobrovolnické centrum při Farní charitě Cheb

    Profil farní charity zaměřený na aktivity v oblasti dobrovolnické služby a dobrovolnické činnosti uvnitř i vně naší farnosti. 

    FCB Ninive Cheb

    Profil farnosti vzniklý v době uprchlické krize v roce 2015 zaměřený původně na vzájemné propojení v této obblasti služby farnosti, později spíše již jen na občasné informování z této oblasti.  

    FCB Žít Laudato si' Cheb

    Profil volné iniciativy některých chebských farníků Žít Laudato si' Cheb zaměřený na podporu aktivit farnosti v oblasti péče o Zemi, náš společný domov, v duchu encykliky papeže Františka Laudato si'. 

    FCB Chrám sv. Mikuláše a Alžběty v Chebu

    Profil informující o aktivitách kolem chrámu sv. Mikuláše a Alžběty v Chebu a podporující rozvoj tohoto chrámu jako "prostoru pro přiblížení" - člověka k člověku, Boha k lidem, lidí k Bohu...

    FCB Poutní místo Maria Loreto

    Profil zaměřený na informování o nabídkách a aktivitách spojených s poutním místem Maria Loreto ve Starém Hrozňatově u Chebu.

    FCB Farní penzion Dolní Žandov

    Profil zaměřený na nabídku služeb Farního penzionu Dolní Žandov, ale informující také o různých aktivitách farnosti, především v její žandovské části. 

    FCB Poutní maraton - Wallfahrtsmarathon

    Profil zaměřený především na propagaci sportovní benefiční akce Poutní maraton a dalších navazujících či souvisejících aktivit propojujících běh se životaběhem. 

    FCB Zneužívání v církvi

    Profil založený s podporou pastorační rady farnosti nabízející tematicky tříděný zásobník zpráv, reflexí a dokumentů nápomocných pro orientaci v tématu zneužívání uvnitř katolické církve.

    FCB Zdravé Chebsko

    Profil vzniklý ve skupině v občanské společnosti aktivních lidí, kteří chtějí rozvíjet vizi "zdravého Chebska" jako "tvůrčího otevřeného společenství, které je nám domovem". 

    FCB Hospic Sv. Jiří Cheb

    Profil naší partnerské organizace mobilního Hospic Sv. Jiří, k jehož spoluzakladatelům a členům správní rady patří také naše farní charita a náš farář.   

  •  
    MOBIL: Inspirovat se nabídkou "zbožných" mobilních aplikací

    Jestliže, jak zdůrazňoval Thoms Merton, žádný člověk není ostrov, pak také platí, že žádná farnost není ostrovem jen sama pro sebe. Jsme součástí širší občanské společnosti, součástí diecéze, církve v Čechách a na Moravě, církve celosvětové. Proto i ve virtuálním světě je užitečné mít toto širší propojení. Nabídek je ale mnohdy tolik a tak rozmanitých, že buď rezignujeme na všechno, nebo zas hltáme každý nesmysl, co se na síti namane. Může proto někdy pomoci spolehnout se na některé osvědčené zdroje, v jejich světle pak posuzovat ostatní a rozlišovat, "co se jakým duchem nese".

    Pokud by se někdo zajímal o to, co z mobilního světa je dle našeho názoru doporučeníhodné, můžete se mrknout sem (pro další internetové zdroje viz poslední oddíl EXTERNĚ):

    Seznam doporučených či zajímavých aplikací pro vaše mobilní telefony z oblasti duchovního života

  •  
    EXTERNĚ: Inspirovat se nabídkou některých externích internetových zdrojů

    Možnosti sledování bohoslužeb v médiích a podpora domácích setkání:

    Viz také komplexnější prezentace na farnostcheb.cz/doma

    Pokud by se někdo zajímal o to, co dalšího z internetového světa je dle našeho názoru doporučeníhodné, můžete se mrknout sem (pro mobilní zdroje viz předposlední oddíl MOBIL):

    Seznam doporučených či zajímavých odkazů nějak souvisejících s posláním chebské farnosti

  •  
    ADRESÁŘ: Zaregistrovat svůj kontakt do kartotéky kontaktů farnosti

    Chcete-li být s naší farnosti v kontaktu a občas dostávat mailem aktuality z jejího života, můžete se zaregistrovat do naší farní kartotéky - adresáře kontaktů našich farníků, návštěvníků či sympatizantů naší farnosti - stačí kliknout na níže připojený odkaz a vyplnit příslušný formulář:

    www.farnostcheb.cz/kartoteka

Pro odběr novinek z tohoto webu KLIKNĚTE SEM