ZASTAVENÍ 25. Kaple Neposkvrněného početí na Chlumečku

ZASTAVENÍ 25. Kaple Neposkvrněného početí na Chlumečku

ZPĚT NA SEZNAM ZASTAVENÍ

Poloha: N 50° 6.077', E 12° 22.226' Období: 1711 – 20. stol.
Kde to je: Ze sjezdu z E 49 na Františkovy Lázně odbočíme na Chlumeček, kde se před objektem TOPSTONE (č. p. 884/1) dáme po cestě doleva a hned za rybníčkem opět doleva; kaplička stávala cca 30 m od cesty na ostrůvku. Na zastavení č. 26 se pak dostanete tak, že se vrátíte na silnici na Františkovy Lázně, odbočíte z ní doleva do Střížova a pokračujete polní silničkou na Komorní Dvůr.
Indicie: Y = Kolik keřů buxusů (zimostráz) najdete na ostrůvku za zbořeným mostkem? (Nápověda: stejně jako vzrostlých vrb před ostrůvkem.)

Téma: Kulturní dědictví a duchovní umění

Motto: „Bůh je obdařil schopností pro každou práci řemeslnou, uměleckou, výšivkářskou…, i pro práci tkalcovskou. Mohou vytvořit každé dílo a vyhotovit k tomu návrhy“ (Ex 35,35).

Historie: Mešní kaple (Stiftskapelle) stávala u zámečku na čtvercovém půdorysu se skosenými nárožími. Postavena byla roku 1711 Johannem Josefem Thomasem Werndlem von Lehenstein, tehdejším starostou Chebu a iniciátorem stavby více významných staveb v Chebu, např. nové chebské radnice (1724 – 1727). Potomkem Josefa Werndla je akademický malíř a umělecký pedagog Erhard Werndl von Lehenstein (nar. 1932), dnes žijící v Lipsku. Kaple byla sklenuta kupolí, na severní straně se nacházela sakristie. Zanikla někdy ve 20. století. Dnes je zcela srovnána se zemí.

Poselství: Propojení světa spirituality, umění, řemesla, pedagogiky, kunsthistorie, ekonomiky a politiky, které tušíme za vznikem, ale i zánikem mnoha církevních památek, je i pro nás výzvou k prohloubení vzájemného dialogu a vzájemné podpory a obohacování se těchto světů i v dnešní době.

Požehnání: Bože, děkujeme, že nám dáváš podíl na utváření životního prostoru skrze umění. Prosíme žehnej všem umělcům, řemeslníkům a představitelům církví a společnosti a dej jim odvahu ke vzájemné spolupráci. Amen.

25_chlumecek_1

Kaple Neposkvrněného početí Panny Marie na Chlumečku – snímek zachycuje stav kolem r. 1895

 

ZPĚT NA SEZNAM ZASTAVENÍ

PŘEDCHOZÍ ZASTAVENÍ (Č. 24)

DALŠÍ ZASTAVENÍ (Č. 26)

ÚVOD K PUTOVÁNÍ