ZASTAVENÍ 19. Kostel Bičování Krista ve Wiesu

ZASTAVENÍ 19. Kostel Bičování Krista ve Wiesu

ZPĚT NA SEZNAM ZASTAVENÍ

Poloha: N 50° 2.407', E 12° 20.349' Období: 1750 – 1958
Kde to je: Asi 30 metrů jihozápadně od Travel Free Shopu těsně před hraničním přechodem Svatý Kříž za velkým dřevěným křížem s infotabulí (jedete-li ze Sv. Anny, abyste se nemuseli vracet od Památníku železné opony, doporučujeme přijet po lesní cestě podél hranic odbočující ze zelené turistické značky)
Indicie: S = Jaká je poslední číslice prvního letopočtu v textu na infotabuli u dřevěného kříže?

Téma: Železná opona a život mezi hrdinstvím a kolaborací

Motto: „Nikdo nemá větší lásku než ten, kdo za své přátele položí svůj život“ (Jan 15,13).

19_wies_1a Historie: V roce 1748 upevnila chebská měšťanka Barbora Stolzerová na strom v lese na hranicích země u cesty do Waldsassenu obraz bičovaného Spasitele. K obrazu začali brzy putovat věřící. Z jejich darů byla pak v r. 1750 kolem stromu vystavěna kaple, poté přestavěná na kostel Zbičovaného Spasitele. V r. 1790 byla kaple rozšířena na pozdně barokní kostel pro obec Háje. Kostel byl počátkem 50. let 20. století vyrabován a zařízení spáleno, sochu Krista s uraženýma rukama pocházející z kostela našli němečtí pohraničníci 6. 2. 1951 "oběšenou" na drátěné smyčce na české hraniční závoře; pomocí klacků ji dostali do Německa, kde byla umístěna v klášterním kostele ve Waldsassenu. V roce 1958 byl kostel ve Wiesu zbořen jako poslední objekt v obci. Stál těsně za českou celnicí.

Poselství: Takováto místa nám mají dodnes připomínat to, co dovedl udělat člověk člověku v „civilizované“ Evropě konce 20. století. Seznámení se nových generací s hrůzami nacistického i komunistického režimu je důležité k tomu, aby se takováto zvěrstva už nikdy nemohla opakovat. Prožití těchto zvěrstev na vlastní kůži a jejich „preventivní“ připomínání však nemusí vést k nenávisti, zahořklosti či pasivitě, ale spíše k tvůrčímu rozvoji života.

Požehnání: Bože, děkujeme Ti za to, že jsi Bohem vězněných, utlačovaných a ponížených. Vzpomínáme před Tvou tváří na oběti všech totalitních režimů a prosíme za odvahu postavit se hned v zárodku proti jakékoli tendenci v naší společnosti, která by směřovala k omezení svobody a demokracie. Amen.

19_wies_1

Kostel Bičování Krista ve Wiesu – stav z r. 1898

 

ZPĚT NA SEZNAM ZASTAVENÍ

PŘEDCHOZÍ ZASTAVENÍ (Č. 18)

DALŠÍ ZASTAVENÍ (Č. 20)

ÚVOD K PUTOVÁNÍ