ZASTAVENÍ 18. Kostelík sv. Jana Křtitele na Zelené hoře

ZASTAVENÍ 18. Kostelík sv. Jana Křtitele na Zelené hoře

ZPĚT NA SEZNAM ZASTAVENÍ

Poloha: N 50°4.251', E 12°18.735' Období: cca 1723 – ???
Kde to je: Na poli cca 50 metrů vlevo od cesty ze Svaté Anny na Zelenou horu, cca 150 metrů od lesa na Zelené hoře (přesná poloha není jistá)
Indicie: R = Kolik je žlutých pruhů na funkční části závory na kraji lesa na cestě vedoucí na Zelenou horu k Bismarckově rozhledně?

Téma: Ztráta jako cesta k novému tvůrčímu životu

Motto: „Zasévá se v porušitelnosti, vstává v neporušitelnosti; zasévá se v potupě, vstává ve slávě; zasévá se v slabosti, vstává v moci“ (1 Kor 15,42-43).

Historie: Kostelík byl postaven r. 1723 chebským starostou Johannem Adamem z Horní Hraničné, jehož syn Andreas Lubert, byl na Zelené hoře zavražděn. Za vlády císaře Josefa II. byl kostelík v r. 1786 uzavřen a musel být prodán v dražbě ve prospěch církevního fondu. Prodán pak v r. 1791 za 280 rakouských zlatých. Kdy následovala demolice, není z aktů patrné. Jeden oltář se dostal do Třebeně, druhý do farního kostela sv. Jana Křtitele v Chebu (viz zastavení č. 6). Stavební materiál z kostelíka na Zelené hoře pak převzal Michael Schmidt, který z něj postavil hostinec Šlingova mýť / Schlingelhau, který až do r. 1945 stával jako výletní restaurant v lese za Svatým Křížem, vpravo od silnice.

Poselství: Jsou ztráty, se kterými se lze jen těžko vyrovnat, jako třeba vražda vlastního dítěte. Jsou to ale také často ztráty, které v nás otevírají prostor pro novou kreativitu. Prázdno je postupně přetvořeno v něco zcela nového, přinášejícího nové ovoce pokoje, nečekaně obohacujícího svojí svěžestí a svojí tvůrčí silou uzdravujícího původní bolest.

Požehnání: Bože, děkujeme ti za tvoji tvůrčí sílu, která přetváří naši bolest ze ztrát v novou tvůrčí sílu. Prosíme o požehnání pro všechny, kterým připadá jejich ztráta jako zcela nezhojitelná a kteří propadají beznaději. Amen.

18_zelenka_1

Vlevo nahoře kostelík sv. Jana Křtitele, v popředí poutní kostel sv. Anny, stav po r. 1781 (viz zastavení č. 17)

 

ZPĚT NA SEZNAM ZASTAVENÍ

PŘEDCHOZÍ ZASTAVENÍ (Č. 17)

DALŠÍ ZASTAVENÍ (Č. 19)

ÚVOD K PUTOVÁNÍ