KLS Praktické podněty

KLS Praktické podněty

kontemplace_seminar_titulka_2

Základními stavebními kameny semináře jsou STUDIUM + SPOČINUTÍ + SDÍLENÍ. Každý z nich má při semináři svoji vlastní dynamiku a je na každém z účastníků, kterému bude věnovat největší pozornost. Doporučujeme však se věnovat vyváženě všem třem. Tady jsou jejich stručné charakteristiky.

  • STUDIUM podnětů z tohoto sešitku a encykliky Laudato si‘: Pro každý týden jsou vám na hlavní stránce semináře farnostcheb.cz/kontemplace pod heslem TEXTY (nebo v doprovodném sešitku, který si můžete kliknutím na uvedený odkaz stáhnout ve formátu .pdf a vytisknout) nabídnuty podněty ke kontemplativní četbě encykliky papeže Františka Laudato si‘ o péči o společný domov (je proto vhodné – i když ne nutné – mít po ruce její výtisk či elektronickou kopii).[1] Toto vše je vhodné si prohloubit poslechem katecheze z téhož webu farnostcheb.cz/kontemplace (heslo KATECHEZE). Jako bonus jsou vám tamtéž k dispozici také videozáznamy či audionahrávky nedělních kázání, která témata týdne doplňují (jejich poslech však není k semináři nezbytný).
    Pozn.: Protože v doprovodném sešitku i na těchto webových stránkách je vám k dispozici druhé, revidované vydání semináře, při poslechu audiokatechezí se občas může stát, že nebudou ladit zmiňovaná čísla poznámek pod čarou či stránek sešitku, za což se omlouváme. Základní orientaci v sešitku by to ale nemělo narušit. 
  • SPOČINUTÍ v kontemplaci při denních tichých chvílích: Základem pro absolvování semináře je rozhodnutí každý den věnovat cca 30 min. osobní reflexi a tiché spočívající modlitbě. Je vhodné, pokud tento návyk máme upevněn již před začátkem semináře, je ale také možné si jej obnovit či vytvořit během jeho první, postní části. Doporučujeme každou denní tichou chvíli během semináře začínat pomalým rozjímavým recitováním Modlitby za naši Zemi a zakončovat Modlitbou křesťanů a celého stvoření (najdete je v Příloze 2 a Příloze 3).
  • SDÍLENÍ ve skupině či s vaším průvodcem: Pro plodné prožití semináře je pak velkou pomocí, když se s několika dalšími účastníky domluvíte na každotýdenním sdílení se ve skupině, kterou si pro tento účel založíte, případně ve dvojici, na kterou se domluvíte s někým z ostatních účastníků semináře (je možné se takto scházet i online pomocí videokonference či si jednou týdně zavolat). V doprovodném sešitku či na těchto stránkách k tomuto sdílení naleznete konkrétní podněty. Je velmi vhodné nechat se během semináře navíc doprovázet někým zkušenějším, případně o doprovázení požádat někoho z vedoucího týmu.

TERMÍN: Semináře je možné se účastnit s chebskou farností v postní a velikonoční době 2021 (tj. od 17. 2. do 23. 5. 2021), případně si jeho absolvování časově rozložit dle vlastní potřeby.

Pokud si chcete seminář projít bez využití osobního či skupinového doprovázení, je vám k dispozici Doprovodný sešitek, encyklika Laudato si‘ a odkazy na audionahrávky každotýdenních katechezí (viz farnostcheb.cz/kontemplace). V tomto případě se k účasti na semináři nemusíte hlásit. 

TECHNIKA: Je vhodné si před začátkem semináře vyzkoušet, zda vaše technické vybavení (počítač, mobil) dobře zvládá reprodukci katechezí uvádějících do každého týdne (případně nedělních kázání na téma týdne volně navazujících), které najdete na farnostcheb.cz/kontemplace. Pokud byste se rádi sdíleli v nějaké skupině online, je vhodné se včas domluvit na pro všechny zvládnutelnou videokonferenční platformu; doporučujeme např. na ovládání velmi jednoduchou aplikaci meet.vpsfree.cz, na které budeme během postní a velikonoční doby 2021 ve farnoti nabízet i centrální podpůrnou online skupinu.

 

[1] Laudato si‘ papeže Františka: encyklika o péči o společný domov (24. května 2015), Druhé, jazykově a odborně revidované vydání, Praha: Paulínky, 2018 (první vydání r. 2015); papírový výtisk k dostání ZDE / jako e-kniha (získaná z Kosmas.cz zdarma) ke stažení ZDE