KLS Předmluva

KLS Předmluva

kontemplace_seminar_titulka_2

Když jsem se před časem hlouběji zabýval encyklikou papeže Františka Laudato si‘, zaujalo mě, kolikrát se v ní vyskytuje slovo „kontemplace“ či jeho nejrůznější odvozeniny. Pustil jsem se do podrobnějšího zkoumání a přišel na to, že v českém překladu encykliky se termíny odvozené od slova kontemplace vyskytují 18x, ve španělském originále dokonce 24x. Nedalo mi to a pro vlastní potřebu jsem si k tomu zpracoval malou komentovanou studii.[1]

Před začátkem postní doby 2020 pak v naší farnosti vznikla poptávka po nějakém semináři uvádějícím do hlubší kontemplace. K papeži Františkovi jsem tedy přizval ještě sv. Františka z Assisi,[2] oprášil jsem výše zmíněnou studii a použil jsem jí jako základ pro tvorbu podkladů pro tento seminář. Podklady vznikaly za pochodu, týden po týdnu. Na jedné straně průběžně reagovaly na zkušenosti, které s nimi dělali jejich uživatelé, na straně druhé se snažily sledovat základní dynamiku celé encykliky Laudato si‘, a to jen s občasnými odskoky do několika málo dalších pramenů.

Po skončení semináře jsem pak texty poslal několika svým přátelům s prosbou o jejich případné zkorigování či doplnění. Některé z těchto podnětů jsem pak v revidovaném textu semináře zohlednil. Děkuji především za podněty zaslané Pavlem Vojtěchem Kohutem, OCD, kterému leží na srdci zdůraznit rozdíl mezi používáním termínu „kontemplace“ u Ignáce z Loyoly coby způsobu vnímání Boha v obvyklých věcech (ze kteréhožto pojetí coby jezuita vychází i papež František) a u Terezie z Avily s Janem od Kříže coby vlitého, mystického daru. Více k tomuto tématu příležitostně v tomto sešitku na příslušných místech v poznámkách pod čarou (které však nejsou nutnou součástí četby semináře a mohou se jimi zabývat jen fajnšmekři, které to baví).  

kontemplace_seminar_titulka_3Od předložených textů ovšem ani po této revizi nelze očekávat systematickou nauku o kontemplaci jako takové, ani komplexní výklad samotné encykliky. Spíše jde o sdílení mého osobního hledání na cestě vnitřní modlitby a mé vlastní radosti z četby této encykliky, ve které jsem sám pro sebe i během samotného semináře stále nacházel novou a novou inspiraci. V roce 2021 pak seminář díky letošnímu mottu naší diecéze získal nový titul, který snad lépe odpovídá současné situaci, ve které žijeme: „Já přesto budu jásat v Hospodinu“.

Kromě písemných podkladů jsou účastníkům k dispozici také nahrávky katechezí uvádějících do tématu týdne, případně nahrávky nedělních kázání, kterými jsem se v r. 2020 pokoušel témata semináře zprostředkovat širšímu farnímu společenství. Vše je k dispozici na stránce farnostcheb.cz/kontemplace.

Budu opět rád, když mě na můj email ([email protected]) po projití této cesty či po pročtení těchto podkladů pošlete jakékoli vaše reakce a návrhy pro další zlepšení, případně vaše zkušenosti, kam vás tyto podněty dovedly.

Petr Hruška
Cheb, leden 2021

 

[1] Petr Hruška, „Kontemplace v encyklice Laudato si‘ papeže Františka“, ke stažení ZDE

[2] Obrázek na titulní straně je převzat z knihy Roberto Benotti: Laudato si‘…