Pomazání nemocných a příprava na ní

Pomazání nemocných a příprava na ní

"Svátostí pomazání nemocných a modlitbou kněží doporučuje celá církev své nemocné trpícímu a oslavenému Pánu, aby jim ulehčil a zachránil je. Vybízí je, aby se dobrovolně přidružili ke Kristovu utrpení a k jeho smrti, a tak byli prospěšní Božímu lidu" (KKC 1499).

Další materiály na Liturgie.cz a Pastorace.cz

Slavení pomazání nemocných

Svátost nemocných či pomazání nemocných je určena lidem, kteří vážně onemocněli nebo jejichž síly jsou stářím značně oslabeny. Svátost je nemocnému v jeho vážné nemoci posilou na duchu a mnohdy skrze ní může nemocný přijmout i tělesné uzdravení.

Svátost nemocných lze přijmout vícekrát za život, pokud se člověk uzdraví a znovu onemocní nebo pokud se jeho stav výrazně zhorší a on o tuto pomoc znovu žádá.

Udílí se vkládáním rukou kněze na hlavu nemocného a následným mazáním posvěceným olejem na hlavě a na rukou.

Pomazání nemocných lze slavit v kostele při mši i mimo mši, doma, v nemocnici, v domově důchodců, kdekoliv, kde se nemocný nachází a kde k němu může kněz přijít.

V naší farnosti je pravidelná příležitost ke slavení svátosti pomazání nemocných především každý první pátek v měsíci při večerní mši svaté.

Pro slavení této svátosti v domácnostech oslovte faráře (Kontakt). 

Další materiály na Liturgie.cz a Pastorace.cz

Příprava na přijetí pomazání nemocných

O svátost pomazání nemocných si má především požádat sám nemocný podle svého zdravotního stavu, případně požádá s jeho souhlasem někdo z jeho okolí.

Předpokládá se, že ten, kdo jí přijímá, se smířil s Bohem ve svátosti smíření. Pokud to není možné, je tato svátost chápána jako mimořádný prostředek ke smíření s Bohem.

Je vhodné se na slavení svátosti pomazání nemocných připravit společnou modlitbou celé rodiny nebo úzkého okruhu přátel nemocného. Je-li to možné, mohou pak tito nejbližší být také účastni vlastního slavení svátosti.

Viz také Otázky a odpovědi na Víra.cz